Fit Together - Fittogether.com.tr
Brüksel lahanasının faydaları

Onarıcı ve yapılandırıcı özelliğiyle Brüksel lahanası her sofrada olmalı.


Bazı besinlerin yalnızca zayıflama sürecinde tüketilebileceği düşünülse de aslında sağlığımız için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Bunlardan biri de lahanagillerden olan Brüksel lahanasıdır. Özellikle daha çok vitamin, mineral ihtiyacı duyduğumuz kış aylarında bu sağlık deposu sebzeyi tüketmenin tam zamanıdır.


100 taneden fazla bilimsel çalışmaya konu olan Brüksel lahanasının bir porsiyonu, günlük C vitamini ihtiyacının %100’ünü, K vitamininin %200’ünü sağlayarak anti-inflammatuvar etki yaratır. Bol posa içeriği ve 1 porsiyonunda yalnızca 60 kkal içermesiyle yükü az ama faydası fazla olan besinler grubuna girer. 


John Hopkins Üniversitesi kanser araştırmacılarının yaptığı araştırmada, içeriğindeki sülforofan ve izotiyosiyonat gibi fitokimyasallarla en fazla anti kanserojen etki gösteren sebzenin Brüksel lahanası olduğu ve kanser riskini %67 azalttığı bulunmuştur. Zengin lif içeriğiyle barsaktan yağ asitlerini bağlayarak atılımını sağlar. Yüksek folik asit içeriğiyle özellikle doğurganlık çağındaki kadınların ekstra ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur. 


Günde 5 adet yenilen Brüksel lahanası, DNA’yı onarır, yapılandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Uzun yaşamak ve sevdiklerinizle kaliteli, sağlıklı zaman geçirmek içi haftada 1-2 kere yemeklerin yanında veya yalnızca ana yemek olarak bu küçük sağlık küplerini tüketebilirsiniz.

Farklı bir Brüksel lahanası yemeği için aşağıdaki tarifimize göz atabilirsiniz.  

  • MALZEMLELER 
  •   400-500 g brüksel lahanası (ikiye bölünmüş)
  •   400 g çekirdeksiz kırmızı üzüm (tercihen)
  •   3 yemek kaşığı zeytinyağı
  •   1 yemek kaşığı balzamik sirke (isteğe bağlı)
  •   2 diş dilimlenmiş sarımsak
  •  1 yemek kaşığı taze kekik veya istenilen bir baharat
  •  Bir tutam tuz, karabiber
  • TARİF
  • Fırını 200 dereceye ayarlayın. Bir kapta brüksel lahanası, üzüm, sarımsak, zeytinyağı, balzamik sirke, tuz, karabiberi karıştırın. Karışımı fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerine serin. Lahanaların kesilmiş kısmının altta olması dikkat edin. Dış kısmı kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.